24/04/2024 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Rolada od mrkve i oraha Mrkva u biskvitu daje finu dozu sočnosti i arome, a začini poput cimeta, muškatnog oraščića te korica naranče nadopunjuju se s orasima piše Valentina Vukadinović, Nada
03/04/2024 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Makovnjača s domaćim kvascem Pri izradi slatkog tijesta s domaćim kvascem ili starterom bitno je da on bude aktivan pa ako ga niste dulje koristili, nahranite ga dan ili par sati prije piše Valentina Vukadinović, Nada
18/03/2024 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Kruh s domaćim kvascem U ovom broju Nade objasnit ću način izrade kruha te metode rukovanja s tijestom. Prvi savjet koji je i najbitniji u cijelom procesu je: uživajte! Opustite se, dajte si vremena i rezultat neće izostati piše Valentina Vukadinović, Nada
06/03/2024 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Bijeli starter Pošto bijeli starter, odnosno domaći kvasac ima manje vode a više brašna, dulje ostaje aktivan, ima manje izraženu kiselost te je lakši za održavanje piše Valentina Vukadinović, Nada
20/02/2024 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Domaći kvasac Kroz ovaj mali vodič opisat ću kako je teklo moje iskustvo sa stvaranjem kvasca. Na početku odmah moram reći da je ovo posao za strpljive i da nema preskakanja koraka, a to je upravo ono što daje čar cijelom procesu piše Valentina Vukadinović, Nada
07/02/2024 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Šmarn od griza Zimski vikendi su idealni za pripremu slasnog doručka, a stara bilježnica s početka 20. stoljeća krije mnoštvo kratkih, jednostavno zapisanih recepata za upravo takav tip jela. Ako volite palačinke, voljet ćete i šmarn piše Valentina Vukadinović, Nada
22/01/2024 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Krema od limuna Ako volite okus i miris limuna, svakako pokušajte pripremiti ovu kremu jer će vas oduševiti baš kao i mene. Lemon curd ima jako finu teksturu, boju, miris i okus i može se pripremati sa svim citrusima piše Valentina Vukadinović, Nada
02/01/2024 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Mandl šmarn Drobljenac poslužite uz preljev od pekmeza te omiljeno voće. Odličan je s domaćim džemom od šljiva pa posut s cimetom, a možete dodati i listiće badema za dodatnu hrskavost piše Valentina Vukadinović, Nada
20/12/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Torta od mrkve Ako želite isprobati neki desert koji je malo drugačiji od ostalih, donosimo vam recept za odličnu tortu od mrkve. Povrće u kolačima? Nemojte okrenuti očima jer stvarno funkcionira piše Valentina Vukadinović, Nada
04/12/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Medenjaci Isprobala sam razne recepte za medenjake, ali ovaj koji vam pišem me osvojio odmah jer je tijesto lijepo podatno za oblikovanje pa možete dati mašti na volju s raznim rezačima i oblicima piše Valentina Vukadinović, Nada
20/11/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Vanilijasti kifli Riječ je o pravim, domaćim, starinskim kiflicama koje se pripremaju s bademima ili orasima, a za umijesiti tijesto je potreban maslac ili mast piše Valentina Vukadinović, Nada
07/11/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Bučnica od tikvica i sira Tijesto možete razvlačiti istog dana, potrebno mu je da se odmori sat ili dva, ali ako ga ostavite preko noći, garantiramo vam lijepo i tanko razvučene kore piše Valentina Vukadinović, Nada
23/10/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Galeta s voćem Galetu možete poslužiti uz fini sladoled ili kremu od sira i slatkog vrhnja. U tijesto obavezno ide maslac, a za nadjev najčešće koristim šljive, jabuke, marelice, višnje, borovnice i maline uz dodatak domaćeg pekmeza piše Valentina Vukadinović, Nada
04/10/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Pita od sira Pita od sira je klasik među kolačima, no ovo je malo drugačija varijanta poznate slastice. Recept je iz stare bilježnice koju s veseljem proučavam piše Valentina Vukadinović, Nada
17/09/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Lička kalja Ovo izdanje "Nade" je posvećeno heroini i Ličanki Nadi Dimić, pa je i recept koji vam donosim lički i podsjeća na stamenite, vrijedne ljude i njihove težačke ruke piše Valentina Vukadinović, Nada
06/09/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Ravioli s dragoljubom Za svoju tjesteninu odabrala sam dragoljub, biljku koja je jestiva i istovremeno dekorativna, a tako lijepog imena. Njeni listovi su blago paprenog okusa, a nezrele sjemenke se mogu kiseliti ili pripremati u salamuri kao kapare piše Valentina Vukadinović, Nada
20/08/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Slatke kipfle Moja pronađena, stara bilježnica je prepuna recepata za razne kifle ili kipfle kako se češće navodi. Već sam ih isprobala nekoliko, a sada je došao na red i ovaj recept uz koji stoji napomena da je od g. Ekštajn piše Valentina Vukadinović, Nada
07/08/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Pita od borovnice i aronije Već znate koliko volim prhka tijesta, a u kombinaciji s borovnicom ovo je slastica kojoj gotovo nitko ne može odoljeti piše Valentina Vukadinović, Nada
25/07/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Pekmez od marelice Pekmez od marelica pripremam svake sezone jer je nezamjenjiv, bilo kao namaz na maslacu i domaćem kruhu ili u kolačima. Palačinke, buhtle, kiflice, krafne i londoneri su nezamislivi bez njega piše Valentina Vukadinović, Nada
02/07/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Mehlspajz Mehlspajz je jednostavan kolač koji je najbolji ako se priprema s domaćim jajima i voćem. Obično koristim višnje ili trešnje. Ove godine su trešnje vrlo skupe i malo ih je u ponudi, pa ako ste ih uspjeli nabaviti, isprobajte ovaj divni, starinski recept piše Valentina Vukadinović, Nada
18/06/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Rolada s jagodama Šumske jagode mi rastu doslovno dva koraka od kuće i uživam u njima čim krene sezona. A dok ne dozriju te najslađe, za kolače koristim one kupljene. U ovom kolaču ih možete kombinirati piše Valentina Vukadinović, Nada
04/06/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Sirup od bazge s melisom i mentom U ljetnim žegama, nakon igre, ohlađeni sok limunastog okusa i specifičnog mirisa nudio je osvježenje. Čini mi se kako su sve špajze stanova u Nizu, gdje smo odrastali, skrivale nepregledne boce sirupa od bazge pa taj okus i miris čuvam kao zlatnu nit djetinjstva piše Valentina Vukadinović, Nada
23/05/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Damen kapric Kolač se sastoji od prhkog tijesta, sloja pekmeza ili voća i snijega od bjelanjaka, a recept je, naravno, iz već poznate stare bilježnice koju sam pronašla u naslijeđenoj kući piše Valentina Vukadinović, Nada
07/05/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Londoner štangli Radi se o jednostavnom kolaču koji se brzo priprema, a sastojke gotovo uvijek imate u ostavi i hladnjaku piše Valentina Vukadinović, Nada
22/04/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Pletenica s krem sirom i borovnicama Pletenice ili babke volim pripremati kad idemo u goste jer uvijek izazovu onaj wow efekt. Stoga vam pišem recept za pletenicu u koju možete dodati pekmez ili ovako, kao ja, voće ukuhano s malo škrobnog brašna i šećera piše Valentina Vukadinović, Nada
02/04/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Kuglice od mrkve i rogača Ovaj recept podsjetio me na moju baku Jovanku koja je često pripremala sličan slatkiš, samo bez dodatka rogača. Sjećam se mirisa i okusa tih kuglice te njenog smijeha kada je govorila kako nevoljko jedemo povrće, osim u kolačima piše Valentina Vukadinović, Nada
19/03/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Linzer pita Vjerojatno svi znate za slavne linzere, keksiće od prhkog tijesta spojene marmeladom, a ovog puta vam donosimo recept za filanu linzer pitu piše Valentina Vukadinović, Nada
08/03/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Čokoladna torta Otkad sam počela proučavati stare bilježnice s receptima iz obitelji mog supruga, čekala sam priliku da iskušam ovaj recept za čokoladnu krem tortu koji je potpisan imenom Bogdan. Iza tog recepta krije se romantična priča piše Valentina Vukadinović, Nada
18/02/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Minjoni Ovi minjoni ne sadrže brašno, vrlo su meki i sočni. Možete ih praviti uz neki dodatak, pa sam u svojoj verziji dodala marcipan jer ga baš volim piše Valentina Vukadinović, Nada
11/02/2023 plus Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Gorski kotao: Karamele od kave Riječ je o slatkišu za kojim ćete posegnuti kada vam treba samo zalogaj slatkog, baš poput bombona. Još ako ste ljubitelj mirisa i okusa kave, ovo morate kušati piše Valentina Vukadinović, Nada